Vineri 12.06.2015: Jazzy Bit, un trio de excepţie la Festivalul Artelor Timişorene

Pe tinerii talentaţi de la JazzyBIT îî puteţi asculta vineri, 12 iunie de la ora 21.00 la Grdina de vară Capitol. Jazzy Bit este un trio de jazz, latin, funk și blues, fondat în Timișoara în toamna anului 2011. În primii ani de activitate, Teodor Pop (pian, orgă Hammond, Rhodes), Mihai Moldoveanu (chitară bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe, percuție) au concertat în majoritatea cluburilor de profil din țară, dar și în cadrul multor festivaluri de jazz, printre care două apariții la Gărâna Jazz Festival. Au avut onoarea de a cânta în deschiderea concertelor Omar Sosa – The new Afro-Cuban Quartet (Alba Jazz, 2013), Terri Lyne Carrington’s Mosaic Project 2 (JazzTM, 2014), Mike Stern & Bill Evans Band precum și Tom Harrell’s Colors of a Dream feat. Esperanza Spalding. În străinătate au cântat în renumitele cluburi Budapest Jazz Club și A38 din Budapesta, Davis Club din Viena, și au participat la festivalurile Tuscia in Jazz și Musica sulle Bocche din Italia. Repertoriul alcătuit integral din compoziții proprii a dat naștere primului album “Touch the Sky”, lansat independent în februarie 2014, la exact doi ani după primul concert. În 2014 trupa a ajuns în finala competiției European Jazz Award din cadrul festivalului Tuscia in Jazz (Italia) și a câștigat Premiul pentru debut pe 2013 al Fundației Muzza din București.

 

Teodor Pop s-a îndrăgostit de pian la vârsta fragedă de 4 ani, și a studiat muzica clasică până la 14 ani, când a fost admis la secția de jazz din cadrul Școlii Populare de Arte “Francisc Hubic” din Oradea. În 2001 obține un certificat de acreditare în muzică cu specializarea “jazz”, în urma unui examen final perfect. Un an mai târziu se mută la Timișoara, unde continuă să cânte jazz și blues în mai multe proiecte muzicale. În 2004 a câștigat premiul pentru cel mai bun pianist în cadrul concursului in memoriam “Iuliu Merca” din Cluj-Napoca.

 

Mihai Moldoveanu a început să cânte la bas în liceu, fiind autodidact. A fost mereu atras de muzică și arta modernă, autentică și eclectică. Pe lângă JazzyBIT, Mihai mai este basistul formaților Sunset in the 12th House (post-rock experimental), Beat Bang! (muzică electronică live) și este fondatorul evenimentului de muzică improvizată “Paperjam”. Colaborează și cu Alexandrina Hristov și trupa de black metal Dordeduh.

 

Szabó Csongor-Zsolt a absolvit Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, iar în prezent este masterand la secția Percuție a Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest Timișoara. A participat și a câștigat premii la numeroase olimpiade naționale de muzică și concursuri internaționale de percuție.